Mnoge firme, od kampova, hostela, apartmana, sportskih klubova do restorana i malih hotela često koriste kućne uređaje za pranje i sušenje veša za obradu svojih potreba, misleći da će uštedeti novac na mašinama. To u stvari nije tako.

Korišćenjem kućnih veš mašina i mašina za sušenje veša pokreće se pitanje efikasnosti pa čak bi mogli reći i isplativosti.

U najboljem slučaju, upotreba kućnih uređaja u perionici veša jednostavno će prouzrokovati kašnjenja i otežati vam rad u perionici. Oprema će se češće kvariti jer kućni uređaji nisu predviđeni za toliko učestalu upotrebu, a takođe garancija neće biti pokrivena ukoliko ih koristite u profesionalne svrhe.

Međutim, razlike između kućnih i profesionalnih mašina za pranje su beskrajne, od njihovog osnovnog izgleda i konstrukcije, do standardnih karakteristika i funkcija.

Evo što treba da znate pre nabavke opreme:

Profesionalna veš mašina za pranje je i do 20% veća od najvećih kućnih veš mašina pa može da opere više u manje ciklusa, a zbog veličine bubnja u njima mogu nesmetano da se peru i veliki predmeti poput duplih jorgana, ćebadi, jastuka sa sintetičkim punjenjem…

Kada uzmemo u obzir kapacitet prema zapremini bubnja, možemo zaključiti da jedna LG profesionalna veš mašina od 10kg ima isti kapacitet kao dve kućne mašine od 7 kg.

Osim toga profesionalne veš mašine i mašine za sušenje veša peru i suše 2 do 3 puta brže od kućnih. Na primer program 90°C u kućnoj veš mašini traje 2 i po sata, a u profesionalnoj sat i 15 min. Isto tako sušenje 6 kg veša traje 2 sata u kućnoj mašini za sušenje, dok se 10kg veša osuši za 40 minuta u profesionalnoj mašini za sušenje.

Dugotrajnost

Materijali koji se koriste i način izrade kod profesionalne veš mašine i mašine za sušenje su puno kvalitetniji, od kućnih uređaja. Profesionalna veš mašina i mašina za sušenje veša je proizvedena da bude dugotrajnija od kućne veš mašine i mašine za sušenje. Njihova eksploatacija predviđa do 2.500 pranja godišnje dok su kućne mašine predviđene da peru do 500 puta godišnje.

Ekonomičnost

Prosečna potrošnja električne energije za pranje 1 kg veša na standardnom programu na 60° za kućnu mašinu u A+ energetskom razredu je 0,2kW/h dok je ta vrednost za LG profesionalnu mašinu 0,195kW/h što je sigurno jedna od najznačajnijih prednosti profesionalnih mašina obzirom da za isto vreme operu duplo veću količinu veša uz isti utrošak električne energije kao kućne mašine najnovije generacije u A+ energetskom razredu

Profesionalna veš mašina ima priključak tople i hladne vode i procenjuje težinu veša pre pranja. Na taj način profesionalna veš mašina troši manje struje i vode što danas postaje vrlo važno, kada je među najbitnijim faktorima odluke pri nabavci opreme – ušteda.

Nabavkom profesionalne mašine investirate u Vaš posao. Njenim korišćenjem brzo ćete isplati uloženi novac kroz uštedu energije, sredstava za pranje, vremena i radne snage a nakon toga Vaša investicija će vam donositi dodatnu vrednost.

Jednostavna upotreba

Profesionalna veš mašina i mašina za sušenje su jednostavne i intuitivne za korišćenje. Samo osnovne i važne informacije se nalaze na upravljačkoj ploči.

Garancija

Kućna veš mašina i mašina za sušenje nemaju garanciju na komercijalnu upotrebu. Profesionalni uređaji su namenjeni za komercijalnu upotrebu sa mogućnošću produženja garancije.

Servis i održavanje

Kućne veš mašine novije generacije veoma često su proizvedene tehnologijom koja ne omogućava servisiranje dotrajalih ležajeva i semeringa što zahteva zamenu kompletnog kazana sa bubnjem pa je takva intervencija najčešće neisplativa a vlasnici se neretko odlučuju za nabavku nove mašine. Profesionalne mašine se po potrebi servisiraju a nakon intervencije i zamene pohabanih delova uređaj je doveden u fabričko stanje. Sve komponente su projektovane za dugotrajan rad tako da omogućavaju pouzdano funkcionisanje mašina i u toku najvećih sezonskih opterećenja.

Profesionalna podrška

Kupovinom profesionalnih veš mašina i mašina za sušenje dobijate i savetovanje o korišćenju uređaja, uštedi energije zatim savete za održavanje veša i preporuke o deterdžentima itd.

EU regulativa

U Evropskoj uniji već je neko vreme na snazi zakon prema kojem kućne veš mašine ne smeju da se upotrebljavaju u komercijalne svrhe, ni kada se koriste za potrebe apartmana, pansiona, restorana ili malih hotela. Navedeni zakon u skladu je s Evropskom direktivom za perionice veša vezanom uz zaštitu zdravlja i sigurnost pri korišćenju uređaja. Ova direktiva, u skorijoj budućnosti odnosiće se i na Srbiju, zbog čega je neophodno da se stare kućne veš mašine korišćene za profesionalnu upotrebu zamene profesionalnim uređajima.

Zaključak

Jednostavno rečeno, kućna veš mašina može da izgleda zaista kao jeftina kupovina za vašu firmu, ali dugoročni problemi i stres koji dolaze tom kupovinom jasno daju do znanja kako se to jednostavno ne isplati. Profesionalne mašine su daleko produktivnije, ekonomičnije i dugotrajnije tako da predstavljaju mnogo bolju investiciju u Vaš posao.