U poslednjih nekoliko godina smo primetili ekspanziju uvoza polovne bele tehnike iz zemalja EU. U većini slučajeva su to neispravni uređaji koje su naši trgovci otkupili sa otpada ili su ih jednostavno pokupili sa ulice. Prosek godina eksploatacije tih uređaja je od 5 do 10 godina, iako trgovci tvrde da su radili mnogo manje. Naravno, postoje izolovani slučajevi gde je radni vek bio kraći, ali je opet iz nekog razloga završio na rashodu, uglavnom su bile neophodne skuplje opravke koje ne podležu garantnim uslovima održavanja.

Takvi uređaji su dopremeljni do naših pijaca ili online oglasnika i ovde su dobili novu vrednost i radni vek. Na žalost tehnika ne poznaje granice niti korisnike, ona funkcioniše dok se održava i kao takva postaje vrednosni upitnik kada je mi kupujemo. U suštini nije moguće odrediti koliko je vremenski uređaj korišćen. Budite uvereni da postoje mnoge metode da se polovna bela tehnika obnovi i da joj se vrati sjaj iz mladih dana.

 

Široka je lepeza brendova ali najviše se nude na tržištu: Siemens, Whirpool, Bosch, AEG, Electrolux, Elektrabregenz, Zanussi, Rex, Zerowatt, Hoover, Sangiorgo, Ignis, Balay, Blomberg, Ardo, … egzotični Miele, Scholtes, Amica, Brandt, Smeg. Spisak bi bio predugačak i besmislen jer su mnoga imena samo OEM nakupci i nemaju svoje fabrike, već određene modele kupuju u različitim BRAND NAME fabrikama, tako da zapravo nemate pojma šta kupujete.

 

OEM (original equipment manufacturer) ima nekoliko značenja ali u ovom smislu predstavlja originalnog proizvođača koji je dozvolio da se u njegovim pogonima proizvodi njihov ili tuđi najčešće konkurentski brand.

BRAND NAME su brendovi koji imaju svoje proizvodne pogone i većinu aparata proizvode za svoje potrebe. Imaju stabilno ime, distributera, organizovan servis, šifrirane artikle i delove.

 

Usled tehnološke globalizacije nama korisnicima je praktično nemoguće da ispratimo gde koji proizvod nastaje, a zapravo nam nije ni bitno kada ga kupujemo novog, međutim u slučajevima kupovine polovnog uređaja veoma je bitno da znate gde se proizveo, da li postoje rezervni delovi za njega i da li su vrednosno pristupačni.

Treba voditi računa da giganti koji proizvode belu tehniku za starije modele aparata prave manje serije rezervnih delova, tako da se i sama cena delova drastično povećava. Većinu delova niko nema na stanju u Srbiji tako da se poručuju iz inostranstva i vreme dostave tih delova je od 10 do 20 dana u najbržem slučaju. Često se dešava da proizvođač nema traženi deo već ga on poručuje kod svog dobavljača i u tom slučaju čekate na rezervni deo preko 30 dana.

Svakako je preporučljivo da se delovi poručuju kod ovlašćenih servisera jer postoji puno tehničkih različitosti kod delova koje obični trgovci ne razlikuju ili ih jednostavno ne znaju. U većini slučajeva rezervni deo ćete pronaći, ali je pitanje vrednosti rezervnog dela naspram cene koštanja samog uređaja.

 

Podsetićemo takođe da garanciju na polovan uređaj ni jedan trgovac po zakonu nije obavezan da vam izda, na uslugu ili ugrađen deo jeste, međutim na ceo polovan uređaj nije i nemate zakonska prava da je potražujete.

Tako da se cela priča o garanciji svodi na reč trgovca, vi sami prosudite da li je to u vašem interesu ili nije.

 

 

Uzmimo na primer da ste kupili na buvljaku malo korišćenu veš mašinu Indesit WA62X:

-polovna veš mašina Indesit WA62X – u oglasima 120 eur ili 14.640,00 din

-pumpa za izbacivanje vode košta 1.800,00 din

-set ležajeva sa semeringom 1.200,00 din (kvalitetniji ležajevi i semering)

-mali servis elektromotora 1.800,00 din (zamena četkica i ležajeva)

-ruke servisera (ovlašćen servis) približno 5.500,00 din.

Uzmimo u obzir da vam uslugu radi serviser koji ima prijavljen servis i garantuje za svoj rad.

 

Ovo su samo nekoliko popravki koje su na 80% uređaja neophodne da se urade odmah ili vas čekaju nakon nekoliko meseci korišćenja.

 

Cifra se popela na približno 25.640,00 din. 

25.640,00 din je cena nove Gorenje ili Beko veš mašine sa 5 godina garancije!

 

Nakon 5 (pet) godina koliko vam vredi garancija vaša polovna Indesit mašina će imati 15 godina starosti i neće više biti za upotrebu.

Gorenje ili Beko ćete moći sigurno još pet godina nakon isteka garancije da koristite i bićete sigurno obezbeđeni sa povoljnijim delovima.

 

Ako se ipak odlučite na kupovinu novog uređaja, budite sigurni da cena odlučuje o kvalitetu. Ne možete kupiti novu najjeftiniju veš mašinu i očekivati od nje kvalitet i potrošnju kao kod skupljih brandname uređaja više klase.

Naravno ovaj pojam važi samo u slučajevima gde ste obavili korektnu kupovinu.

 

 

Zaključak bi bio:

Ako ste u mogućnosti, makar i na rate pametnije je kupiti nov uređaj.

Ako niste u mogućnosti kupovina polovnog aparata je logičnija i neizbežna.

 

Ostalo se svodi na prostu sreću i nemojte se nervirati ako se sreća izgubi u godinama….