S vremena na vreme dobijemo poziv od nekoga (frizerski saloni, skloništa za životinje, škole i slično) i pitaju nas o razlikama između kućnih mašina za pranje veša i komercijalne opreme za pranje veša. Definitivno postoji razlika i potrebno je samo nekoliko jednostavnih pitanja da bismo utvrdili koja oprema je  optimalna  za vaše posebne potrebe.

 

Da li imate veliku količinu veša za pranje?work-993353_960_720

 

Ako je Vaš odgovor da, komercijalna oprema za pranje veša je pravi način. Dostupne su neke kućne mašine za pranje veša većeg kapaciteta (do 10kg  ili više), ali komercijalne mašine za pranje mogu da podnesu i veća opterećenja. Osim toga, oni će nastaviti da rade sa tim većim opterećenjem godinama koje dolaze dajući vam prilično dodatnu produktivnost.

Da li koristite mašinu za pranje veša ceo dan, svaki dan?Worm_Gear

Kućne mašine za pranje veša su dizajnirane da podnose zahteve porodice. Čak i ako se više pranja veša obavi u toku jednog danu,u proseku kućne mašine rade pranje ili dva dnevno par puta nedeljno. Komercijalne mašine za pranje su dizajnirane za pranje tokom jedne radne smene, svaki dan. Takođe su dizajnirane za servisiranje, što je mnogo isplativije od zamene.

Koliko često možete sebi da dozvolite zamenu mašine?wealth-69525_960_720

Komercijalne mašine za pranje su dizajnirane za kontinuiranu upotrebu. One su skuplje od kućnih mašina za pranje veša, ali ne biste trebali da menjate mašinu jer je komercijalna oprema za pranje veša dizajnirana da mnogo duže traje i se servisira brzo i lako. Imali smo jednog kupca koji je svake godine kupovao novu kućnu mašinu za pranje veša jer nije mogla da izdrži stroge uslove stalne upotrebe. Stavili su komercijalnu mašinu za pranje veša i srećno peru veš bez brige.

Štedite vreme tokom sušenja veša17727683450_844577ec22_b

Komercijalne mašine za sušenje imaju cilindre veće zapremine za sušenje, veći protok vazduha i veće vrednosti BTU, što sve pomaže da se skratii vreme sušenja i poveća efikasnost procesa pranja. Tipičnom kućnom sušaču mogu biti potrebni sati da osuši gomilu frotirnih peškira čak i nakon ekstrakta velike brzine centrifuge. Isti količina frotira  se može sušiti za 2-3 puta kraće vreme u komercijalnoj sušari.

Mogućnost programiranja5230369983_7879a2909f_b

Komercijalna oprema za pranje veša je obično opremljena kontrolama koje omogućavaju prilagođene programe dajući veću efikasnost i fleksibilnost.

Dodatna razmatranja

Pre nego što rešite da kupite komercijalnu mašinu  za pranje veša, proverite sledeće potencijalne probleme:

  1. Da li imate dovoljno vode? Većim komercijalnim mašinama za pranje treba više od male linije za punjenje od 3/4″. Mali vodovi za vodu omogućavaju duže vreme punjenja i duže cikluse pranja.
  2. Da li imate adekvatan odvod? Komercijalne mašine za pranje obično imaju odvod pumpe kao kućne mašine za pranje veša. Mali sistem odvoda će usporiti cikluse pranja zbog produženog vremena pranja.
  3. Da li imate adekvatnu snagu? Komercijalne mašine za pranje i sušenje koje imamo u ponudi rade sa jednofaznim napajanjem, ali će biti potrebno da osigurači na glavnoj kutiji imaju 20A za mašinu za pranje i 25A za mašinu za sušenje.
  4. Da li imate prirodni gas? Sušač na prirodni gas će se sušiti mnogo efikasnije i efikasnije od komercijalnih sušara sa električnim grejanjem (većina kućnih sušara je električno grejanje). Takođe će vam trebati veći izduvni gas za komercijalnu sušaru, kao i dodatni vazduh, jer komercijalna sušara pokreće prilično više vazduha od kućne sušare (i takođe se suši brže!).
  5. Na kraju, uverite se da će se mašine fizički uklopiti u prostor u koji ćete ih postaviti i da ima dovoljno prostora za servis. Naravno,  pobrinućemo se da vam damo savete vezano za raspored u prostoriji u kojoj planirate da instalirate mašine.

Naravno da je početna cena komercijalne mašine za pranje veša veća, ali uštede tokom životnog veka mašine čine je ekonomičnijom. Ne zaboravite na troškove vezane za zastoje tokom zamene, kao i na stres! Ako planirate da nastavite da sami perete veš u prostorijama i možete sebi priuštiti ulaganje, to će se dugoročno isplatiti.