Prilikom kupovine rashladne tehnike za domaćinstvo postavlja se nekoliko pitanja na koja tražimo adekvatan odgovor.

Koje su potrebe mog domaćinstva u pogledu količine i vrste namirnica koje trebaju da se čuvaju u rashladnim uređajima?

Koje dimenzije uređaja odgovaraju mojim potrebama?

Da li mi treba frižider sa komorom za duboko zamrzavanje?

Kolikim novčanim iznosom raspolažem za nabavku rashladne tehnike?

Gde mogu i gde moram da držim rashladne uređaje?

Šta su energetski razredi, klimatske klase?

Kao osnovno merilo za izbor veličine frižidera odnosno kombinovanog frižidera je veličina domaćinstva za koje se vrši nabavka. Preporuka je da za jednočlano domaćinstvo kupite uređaj korisne zapremine 100-150 litara, za 2-4 članova domaćinstva preporučuje se uređaj korisne zapremine 220-280 litara a za 5 i više članova preporučuje se uređaj korisne zapremine preko 300 litara.

Odabir odgovarajućeg uređaja svakako zavisi i od veličine prostora u koji uređaj treba da se smesti. Standardne dimenzije su 60cm širina, 60cm dubina a visina zavisi od korisne zapremine. Frižideri korisne zapremine 100-150 litara su uglavnom visine 85cm što odgovara standardnoj visini kuhinjskih elemenata. Uređaji zapremine 220-280 litara su najčečće u rasponu visina od 130 do 145cm, što omogućava njihov smešta ispod visećih kuhinjskih elemenata, dok su aparati veće zapremine najčešće u rasponu visine od 180-200cm. Naravno, postoji jako veliki raspon dimenzija uzimajući u obzir da na tžištu postoji veliki broj aparata manje širine (najčešće 55-56cm) i naravno širih uređaja u dimenzijama 72cm kao i doublesided (dvokrilni) uređaja koji značajno izlaze iz navedenih gabarita i spadaju najčeće u višu i visoku klasu uređaja namenjenih za veće i lusuznije prostore.

Uzeti uređaj sa komorom za rashlađivanje, komorom za duboko zamrzavanje ili bez komore je stvar ličnih potreba. Prilikom odabira aparata treba voditi računa o „zvezdicama“ kojima je obeležena komora ukoliko je uređaj poseduje.

Frižideri sa jednim vratima koji imaju unutrašnju komoru najčešće nemaju oznake zvezdica što znači da se u toj „komori“ samo mogu brže rashladiti namirnice ili na kratko ostaviti namirnice koje su izvađene iz zamrzivača. U njima se nikako ne mogu držati zamrznute namirnice.

Urđaji opremljeni komorama za zamrzavanje najčešće imaju odvojena vrata za frižiderski i zamrzivački deo. Komora zamrzivača je obeležena „zvezdicama“ koje imaju sledeće značenje.

∗ označava da temperatura u komori mže dostići -6°C i da namirnice mogu da se čuvaju do nedelju dana.

∗∗ označava da temperatura u komori mže dostići -12°C i da namirnice mogu da se čuvaju do mesec dana.

∗∗∗ označava da temperatura u komori mže dostići -18°C i da namirnice mogu da se čuvaju do nekoliko meseci.

∗∗∗∗ označava da temperatura u komori mže dostići -18°C, da sveže namirnice mogu biti zamrznute na temperaturu -18°C u roku od 24 časa i da namirnice mogu da se čuvaju do nekoliko meseci

Sledeći i možda najvažniji kriterijum kod nabavke bilo kog kućnog aparata su raspoloživa sredstva. Raspon cena za uređaj koji prema prethodnim kriterijumima mogu da zadovolje Vaše potrebe je veliki. Cena zavisi od velikog broja faktora. Možda najveći uticaj ima energetski razred. To je podatak koji pokazuje kolika je energetska efikasnost aparata. Oznake energetskih razreda su podeljene na sedam nivoa i obeležene su slovima od „A“ za najefikasnije do „G“ za najmanje efikasne aparate.

Energetska efikasnost se definiše kao električna potrošnja aparata u odnosu na referenti aparat. Za referenti aparat se uzima prosečan aparat evropskog domaćinstva (u razredu D i E)

<55% A

55 – 75% B

75 – 90% C

90 – 100% D

100 – 110% E

110 / 125% F

>125% G

Razred A predstavlja premijum nivo aparata koji omogućava izvanredne karakteristike uz veoma malu potrošnju energije

Razred B predstavlja grupu proizvoda kod kojih je postignut dobar odnos karakteristika i potrošnje

Razred C predstavlja grupu proizvoda kod kojih su postignute dobre karaktreistike ako se koriste namenski prema uputstvu proizvođača.

Prema Evropskoj Energetskoj Direktivi najniža dozvoljena energetski razred za frižidere na evropskom tržištu je C uz izuzetak zamrzivača sandučara koji mogu imati energetski razred E.

Najnovije generacije proizvoda iz A energetskog razreda nose oznake A+, A++, A+++ koje označavaju još veću energetsku efikasnost ali su i cene značajno veće. Tu cenu određuju vrsta kompresora (rotacioni, linearni, inverteri) automatika (termostat, elektronika) koja omogućava različite režime rada (npr režim rada „godišnji odmor“ kada se frižider ne otvara a automatika omogućava minimalnu potrošnju električne energije za održavanje optimalne temperature).

Sledeći važan faktor za odabir odgovarajućeg aparata je klimatska klasa. Klimatska klasa određuje opseg spoljašnje temperature u kojem će aparat pouzdano raditi. Od klimatske klase zavisi vrsta i debljima izolacije aparata, vrsta kompresora… Klimatske klase su takođe obeležene slovnim oznakama

SN – pouzdan rad u opsegu temperatura prostorije od 10°C do 32°C

N – pouzdan rad u opsegu temperatura prostorije od 16°C do 32°C

ST – pouzdan rad u opsegu temperatura prostorije od 18°C do 38°C

T – pouzdan rad u opsegu temperatura prostorije od 18°C do 43°C

Vrlo često su aparati urađeni tako da mogu da „pokriju“ dve klimatske klase.

Na našem tržištu su najzastupljeniji aparati iz N i N/ST klimatske klase koji zadovoljavaju temperaturni raspon u našem podneblju. Prilikom kupovine novog frižidera obavezno obratite pažnju na oznaku klimatske klase naročito ako će frižider stajati u prostoriji koja se zimi ne greje ili se slabo greje ili u toku leta temperatura u prostoriji prelazi normalnu sobnu temperaturu. Kućni aparati su predviđeni da optimalno funkcionišu u opsegu sobne temperature (18°C do 25°C).

Još jedan faktor na koji treba obratiti pažnju je završna obrada i korišćeni materijali. Svi uređaji kada su novi i nalaze se u izlogu ili prodavnici izledaju dobro ali tek u toku korišćenja aparata postnemo svesni nekih nedostataka. Najčešći nedostatak je kvalitet plastičnih elemenata kao što su police u vratima, držači za jaja, police, fioke i sličan pribor. Vodeći proizvođači ugrađuju kvalitetnije materijale što opet za rezultat ima nešto veću cenu.

Nabavka bilo kog kućnog aparata može bili mala „noćna mora“ naročito ako smo prinuđeni na kompromisna rešenja. Vrlo često je teško uskladiti potrebe i mogućnosti. Ovim tekstom sam hteo da Vam makar malo olakšam nabavku novog frižidera jer sam nedavno bio u sličnoj situaciji ali sam uprkos određenom predznanju imao dosta „muke“ da nađem najoptimalnije rešenje.

Preporuka je nabavka uređaja u A energetskom razredu i N/ST klimatskoj klasi nekog od poznatijih proizvođača koji je značajno u dužem vremenskom periodu prisutan na našem tržištu. Ukoliko imate nameru ili potrebu da aparat koristite u prostoru koji se zimi ne greje ili slabo greje preporučujem da nabavite uređaj koji je u SN klimatskoj klasi. Nešto veća cena prilikom nabavke vratiće Vam se kroz uštedu električne energije, pouzdaniji rad, duži vek trajanja i obezbeđeno servisiranje u toku i po isteku garantnog roka.

Autor teksta: Vladimir Tanjević, VAT d.o.o.