MALI SERVIS KLIMA UREĐAJA PODRAZUMEVA:

Čišćenje unutrašnje i spoljašnje jedinice.


Radovi na unutrašnjoj jedinici

 • skidanje poklopca unutrašnje jedinice i njegovo pranje (po potrebi)

 • pranje filtera/mrežica i dezinfikovanje antibakteriološkim sredstvom

 • pranje/odmašćivanje isparivača dezinfekcionim sredstvom za skidanje nečistoća

 • ispiranje kanala dezinfekcionim sredstvom (po potrebi)

 • kontrola temperature izduvavanja

 • čišćenje kondenz creva kako se nebi skupljale bakterije i plesan u njemu (po potrebi)Radovi na spoljašnjoj jedinici

 • produvavanje kondenzatora (saće sa zadnje strane) i čišćenje dezinfekcionim sredstvom, kako bi se izbeglo preopterećenje kompresora (ukoliko ima naslaga prašine)

 • pranje kućišta (po potrebi)

 • provera nosača spoljašnje jedinice

 • provera pritiska u sistemu i eventualna dopuna ili zamena rashladne tečnosti (zavisi od tipa korišćenog freona)Po potrebi:

 1. rastaviti unutrašnju jedinicu da bi se došlo do ventilatora i njegovo čišćenje

 2. staviti neko sredstvo za miris, da bi se neutralisao neprijatan miris hemikalija koje su korišćene

 3. zamena baterije daljinskog upravljača i podešavanje tajmera

 4. izmeriti napon napajanja i struju kompresora

 5. nosače spoljne jedinice po potrebi prešpricati zaštitnom farbom

 6. pregledati zaštitne trake oko kablova i cevi i kontrola bakarne izolacije, odnosno zamena

VELIKI SERVIS KLIMA UREĐAJA

Servisiranje klima uređaja vrši se tako što se u potpunosti sa zida demontira unutrašnja jedinica i odnese se u servis na pranje, dezinfekciju i odmašćivanje, po potrebi se zamene rezervni delovi, potrošni materijal (filteri, kondenz crevo i sl.) Pranje unutrašnje jedinice može se vršiti i na licu mesta ukoliko za to postoje uslovi. Ova vrsta generalnog servisa podrazumeva se samo u slučaju da je unutrašnja jedinica klima uređaja vrlo zaprljana što može biti posledica neredovnog ili neadekvatnog održavanja. Dakle, nakon demontiranja klima uređaja potrebno je skinuti isparivač (saće) kako bi se omogućio pristup turbini (ventilatoru), u većini slučajeva je potrebno skinuti turbinu i na nju naneti sredstvo za odmašćivanje te je nakon 5-10min. oprati toplom vodom, takođe čišćenje, odmašćivanje i dezinfekcija isparivača vrši se istim procesom. Nakon završetka servisiranja unutrašnje jedinice, prilikom ponovne montaže posebno se vodi računa na bakarnu instalaciju, te ukoliko su kolenderi na njoj popustili isti se skidaju i cevi se vare sa srebrom što je dugotrajno rešenje protiv ispuštanja, odnosno curenja rashladnog gasa (freona).


Kada je potreban sezonski servis?

Kako se klima uređaji – split sistemi najviše koriste za hlađenje u toku letnjeg perioda, servis se radi uglavnom radi jednom godišnje, pred početak letnje sezone. Tada se produžava i garancija na uređaj (ili kompresor), u uslovima garancije piše da li je neophodan ovlašćeni servis i koji.

Ako se klima uređaj koristi u poslovnim prostorijama, prodavnicama, zadimljenim prostorijama servis treba uraditi više puta godišnje i tako sprečiti kvar uređaja.


Redovno održavanje

Klima uređaji koji se sastoje se iz dve jedinice: spoljašnje i unutrašnje i sistema (cevi i električne instalacije) za povezivanje kroz koje prolazi rashladni fluid - freon. Sistemi sa dve jedinice se najčešće sreću, ali postoje i sistemi sa više unutrašnjih jedinica (mono, multi split).

Split sistem je zatvoren sistem u kome se unutrašnji vazduh hladi ili zagreva i na neki način reciklira prolazeći kroz specijalne filtere ili mrežice koji odstranjuju prašinu, polen, dim, vazduh se prečišćava...


POPRAVKA I SERVIS SVIH VRSTA KLIMA UREĐAJA


Popravka klima uređaja se odnosi na sve delove i sklopove na klimama bilo kog proizvađača bilo da je u pitanju popravka elektro-sklopova na spoljnoj ili unutrašnjoj jedinici, popravka plastičnih delova maske na unutrašnjoj ili na spoljnoj jedinici, popravka kompresora klime, popravka turbine, zamena freona ili čišćenje klima uređaja.

Naš servis vrši popravku klima uređaja vodećih svetskih proizvođača.


Čišćenje klima uređaja

Glavni razlog lošeg kvaliteta vazduha i neprijatnog mirisa u prostorijama koje se klimatizuju je slabo ili ne retko nikakvo održavanje klima uređaja. Da bi se održala ispravnost klima uređaja i sprečio razvoj bakterija nephodno je izvršiti periodično čišćenje klima uređaja koje ne podrazumeva samo pranje filtera u unutrašnjoj jedinici i koje treba da obavlja za to ovlašćeni sevis. Nemojte dozvoliti da Vaša klima postane izvor zaraze ili da vam se klima pokvari. Čićenje klima uređaja je poželjno uraditi pred početak letnje sezone kako bi se obezbedio nesmetan rad uređaja i čist vazduh.

Čišćenje klima uređaja podrazumeva sledeće:

 • čišćenje filtera unutarašnje jedinice

 • odmašćivanje isparivača na unutrašnjoj jedinici

 • čišćenje ventilatora (turbine)

 • čišćenje odvoda za vodu (kondenza)

 • čišćenje plastičnih delova unutrašnje jedinice

 • kontrolu količine freona

 • kontrolu elektro-mehaničkih sklopova


Zbog toga što klima kroz sebe provlači sav vazduh iz prostorije u kojoj se nalazi posle nekog vremena dolazi do taloženja isparenja i prašine na turbini klmie. Čišćenje turbine klima uređaja ne omogućava samo normalan rad klime pri hlađenju i grejanju već vas i oslobađa od opasnosti nagomilavanja opasnih gljivica i mikro-organizama koji mogu da utiču na zdravlje respiratornih organa.

Posle duge upotrebe zaprljane klima uređaje moguće je temeljnim i stručnim čišćenjem vratiti u prvobitno fabričko stanje, a samim tim omogućavate pouzdan rad Vašeg klima uređaja i čist i zdrav vazduh u prostoriji u kojoj boravite. Naš servis za popravku klima uređaja će Vam to omogućiti velikim servisom klime koji podrazumeva sledeće:

 • skidanje klima uređaja

 • rastavljanje svih delova klime

 • temeljno prenje i dezinfikovanje svih pojedinačnih delova

 • ponovno sastavljanje i vraćenje temeljno očišćene klime na mesto

Provera freona

Nedovoljna količina freona u klima uređaju najpre se manifestuje slabim hlađenjem ili bukom koja dolazi iz spoljne jedinice zbog lošeg rada kompresora i može prouzrokovati ozbiljan kvar klima uređaja. Zbog toga je neophodno vršiti periodičnu proveru količine freona u klima uređaju i po potrebi dopunu freona. Provera se vrši uz pomoć posebnih manometara, a količina freona koji nedostaje može se dodati na osnovu radnog pritiska ili uz pomoć posebne menzure za freon. Takođe je neophodno izvršiti i proveru svih spojeva na bakarnim vodovima da kojim slučajem nije došlo do popuštanja spojeva i curenja freona.